Канал ФИЛТРА (016)

53 – 57. СЛОВО ЉУБВЕ ( стр. 384) ; УЗАЛУД ЈЕ БУДИМ (стр. 405) ; ПОХВАЛА ЉУБАВИ (стр. 501) ; ВЕЛИКА ТАЈНА (стр. 361) ; ПЕЛУД СВЕТА (стр. 427) ;  приредио Перо Зубац. Београд : БМГ, 1997.

а) „У српском издаваштву , из више разлога, ретке су вишетомне антологије. Стога је хвале вредан подухват песника Пере Зубца (1945), да у једној антологији сабере, изабере и приреди најлепше песме из осам векова српског песништва о љубави, а потез издавача да такву антологију и објави, граничи се са издавачким подухватом. Полазећи од начела да укаже на најлепше  љубавне песме великог броја песника и не упуштајући се у вредновање дела заступљених песника приређивач је успео да око једне теме, а ово је пре свега тематска антологија, сабере све најзначајније  српске песнике претходних осам векова, јер се показало да су сви ови песници поред осталог певали и о љубави. Међутим, приређивач је уместо да заиста начини једну релевантну антологију песама о љубави, начинио један лични преглед заснован не на објективним већ на личним схватањима теме љубави у српском песништву.

Прва књига , СЛОВО ЉУБАВИ, која је наслов добила по песми Деспота Стефана Лазаревића, садржи првих седам векова српског песништва о љубави…“

б)  “ Друга књига, УЗАЛУД ЈЕ БУДИМ, која носи наслов по песми Бранка Миљковића, садржи песме о љубави српских песника од Растка Петровића до Бранка Миљковића…“

в)  “ Трећа књига, ПОХВАЛА ЉУБАВИ, која носи наслов по песми Слободана Ракитића, садржи песме о љубави песника рођених између тридесетих и педесетих година овог века. (….) Несразмера између вредности песничког дела појединих песника и њихове заступљености у овој антологији битно је умањило њену озбиљност и вредност  и више је приближило једном панорамском прегледу у коме су заступљени готово сви песници чак и они који су написали само једну песму о љубави“.

г)  “ Четврта књига, ВЕЛИКА ТАЈНА, садржи песме о љубави песника рођених између 1947. и 1954, године или од Стевана Тонтића до Ђорђа Сладоја.

Пета књига, ПЕЛУД СВЕТА, садржи песме о љубави између 1955 .  и 1975. , а са додатком и до 1980. године, како приређивач каже, од Миодрага Раичевића до Иване Васић, односно Јелене Рвовић.

Када се пажљиво ишчита свих пет томова Зубчеве антологије стиче се утисак да је аутор уложио један огроман напор да на једном месту, између једних корица, сабере низ разнородних, а врло често и опречних схватања о љубави. Неозбиљно делује и покушај да се између истих корица нађу класици наше књижевности као што су Свети Сава и Његош и певачи забавних мелодија. Непостојање релевантних параметара у избору песама и песника учинило је ову антологију личним прегледом, а несразмера између првих седам векова – један том, и нашег века – четири тома, показује да је састављач желећи да  угоди свом времену и да у својој антологији не заобиђе готово никог, у ствари уместо да начини антологију начинио један преобиман, преопширан љубавни споменар који ће као опомена добро доћи свим будућим састављачима тематских антологија о љубави и у томе је његова највећа врлина“. (Станиша Нешић : ПЕСМЕ О ЉУБАВИ, в.  л. НОВИНЕ БЕОГРАДСКОГ ЧИТАЛИШТА, 26 / мај 1998, стр.  32)

Преблага оцена једног заиста промашеног подухвата.   Да ли је Зубац сам, заиста, сачинио ту антологију, или су му у томе помагали  одређени ( неименовани )  помагачи?

58. Синиша Ристић : АНЂЕО СА ЛАМПОМ. Антологија песника Браничева. Апостроф, Београд, 1997.  157 стр.

Милена Павловић – Барили ( 4), Србољуб Митић (7), Петар Бранковић Мајски (2). Димитрије Баџић (1), Милисав Павловић (2), Милан Димитријевић (1), Бора Наумовић (2), Драгослав Живадиновић (3), Стеван Раичковић ( 14), Бранко Манас (3), Ана Дудаш (3), Драгослав Ч. Стефановић (1), Војислав С. Марјановић (2), Миливоје Илић (2), Раша Перић (7), Драгомир Матић (4), Милисав Миленковић (3), Бранислав Прелевић (7), Вера Бранковић – Мајска (3), Синиша Ристић (7), Драгослав Мишић (2), Мирослав Лукић (13) , Јован Петровић (2), Петар Јевтовић (2), Живојка Милић (2), Александар Лукић  (5), Новица Стокић (2), Велиша Јоксимовић (2), Томица Стоилков (2), Ирина Милановић (2), Марија Маја Миловић (2)

В. Мирослав Лукић : АНЂЕО С ЛАМПОМ, „Политика“, субота, 7.  март 1998, стр. 29

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s